A phacoemulsificatio szerepe a glaukoma kezelésében

A Survey of Ophthalmology folyóiratban 2018. szeptemberében metaanalízis jelent meg a phacoemulsificatio szerepéről a glaukoma terápiájában. A glaukoma világméretekben a vakság második leggyakoribb oka. Bár a glaukomát nem mindig kíséri az intraocularis nyomás emelkedése, napjainkban a szemnyomás csökkentése az egyetlen bizonyított beavatkozás, amely képes a betegség progresszióját csökkenteni.

Reziduális astigmia okai tórikus műlencse implantációt követően – eredmények egy online műlencse kalkulátor adatainak felhasználásával

Noha a tórikus műlencsék elterjedése nagy előrelépést jelentett az astigmia szürkehályogműtét során történő kezelésében, bizonyos esetekben mégis számolnunk kell reziduális astigmiával a műtét után. Korábbi eredmények alapján a műtétet követően az esetek 80%-ában sikerül 0,50 dioptria (D), vagy annál kisebb mértékű reziduális astigmiát elérni.

Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak! Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak!

2018. október 12-13 között Milánóban rendezték a " VIDEO CATARATTA REFRATTIVA-2018 " kongresszust, melynek szervezője immár több mint 30 éve Lucio Buratto. A kétnapos kongresszuson csak felkért előadók szerepeltek, akik szürkehályog és refraktív sebészeti eljárásokról, érdekes, tanulságos esetekről szóló előadásokat mutattak be, majd ezeket megvitatták.

Felhívás: Tórikus műlencse beültethetősége

Amint azt bizonyára tudják, az Egészségügyi Közlöny július eleji számában megjelent, hogy új műtétes beavatkozás végezhető: „Szürkehályog-műtét phacoemulsificatióval és tórikus műlencse-beültetéssel”, amiért emelt összegű térítést kap a műtétet elvégző intézmény. Sok bizonytalanság maradt ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy miként kell pontosan lejelenteni az új műtéttípust.

ESCRS Kongresszus, 2016. szeptember 10-14.

 

A mesterséges intelligencia és a szemészet

Marvin Minsky (1927-2016), a konfokális mikroszkópia kifejlesztője, a „mesterséges intelligencia atyja”-ként is ismert. A mesterséges intelligencia a számítógép képessége arra, hogy olyan feladatokat oldjon meg, amihez egyébként emberi intelligencia kell(ene).

Műlencse posztoperatív helyzetének meghatározása a csarnokmélység intraoperatív optikai koherencia tomográfiás mérésével

A szerzők a Journal of Cataract and Refractive Surgery folyóirat 2018 novemberi számában megjelent közleményben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az intraoperatív OCT mérésekkel javítható-e a műlencse posztoperatív helyzetének kiszámítása, így a biometria pontossága.

Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról

Az idei ESCRS számos kisebb-nagyobb újdonsággal szolgált, valamint néhány jó összefoglaló előadást is hallhattunk egy-egy témakörben. Az idén először hangzott el ún. ESCRS Heritage Lecture, amiből szeretnének hagyományt teremteni. Ez utóbbi esemény első meghívott előadója a német Thomas Neuhann volt, aki hihetetlen szerénységgel mesélte el a nevéhez fűződő folyamatos, köralakú tokszakítás (közhasználatú nevén ccc vagy egyszerűen csak capsulorhexis) ...

MEGHÍVÓ: Ismételt közgyűlés 2018. június 2. MEGHÍVÓ: Ismételt közgyűlés 2018. június 2.

Az ismételt közgyűlés időpontja: 2018. június 2. 11 óra. Az ismételt közgyűlés helye: Szeged, Ady tér 10., SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Nagyelőadó.

Németh Gábor: ESCRS 2017 - beszámoló

12 év után újra Lisszabonban rendezték az ESCRS kongresszusát, több mint 9000 résztvevővel. A számtalan egymással párhuzamosan tartott szekció, szimpózium miatt teljes képet a kongresszus mondanivalóiról szinte lehetetlen adni, néhány szubjektíven választott szemelvény szolgálhat ízelítőül.

<< < 1 2 3 4 5 > >>
48 találat 5 oldalon