Beszámoló az ESCRS kongresszusról

Az Európai Cataracta és Refraktív Sebészeti Társaság 37. kongresszusát Párizsban rendezték szeptember 14–18. között. A résztvevők száma az eddigi legnagyobb volt, meghaladta a 9000-et.

A műlencse aszfericitása és ami mögötte van… A műlencse aszfericitása és ami mögötte van…

A szem magasabb rendű aberrációi közül az egyik legfontosabbnak a szférikus aberrációt (SA) tartjuk, amelynek phakiás szemen döntő hányada cornealis és lencse eredetű, pszeudophakiás szemen pedig a cornea és a műlencse SA-ja együtt határozza meg. A képminőséget befolyásoló, forgásszimmetrikus SA egy 4. rendű optikai leképezési hiba, amelynek léte abból adódik, hogy a lencse centrumán és széli részein áthaladó fénysugarak nem egy pontban fókuszálódnak, a ...

A közeli és intermedier vízus, illetve az akkomodáció vizsgálati módszerei

A Survey of Ophthalmology folyóirat 2019. január-februári számában megjelent közleményben a szerzők összefoglalják a közeli és intermedier vízus, illetve az akkomodáció vizsgálatának módszereit, majd a klinikai kutatások összehasonlíthatósága érdekében ajánlást fogalmaznak meg. /p>

In memoriam - Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel In memoriam - Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel

Nemrég tudtuk meg a szomorú hírt, hogy az SHIOL alapító elnöke, Vörösmarthy professzor úr, mindannyiunk Dani bácsija visszaadta lelkét Teremtőjének. Futó főorvos úrral beszélgettem a minap. Ő fogalmazta meg nagyon találóan, hogy aki ma Magyarországon műlencsét ültet be, az valahol mind Dani bácsi tanítványa. Vagy úgy, hogy közvetlenül tőle tanulta a technikát vagy valamelyik tanítványától.

A phacoemulsificatio szerepe a glaukoma kezelésében

A Survey of Ophthalmology folyóiratban 2018. szeptemberében metaanalízis jelent meg a phacoemulsificatio szerepéről a glaukoma terápiájában. A glaukoma világméretekben a vakság második leggyakoribb oka. Bár a glaukomát nem mindig kíséri az intraocularis nyomás emelkedése, napjainkban a szemnyomás csökkentése az egyetlen bizonyított beavatkozás, amely képes a betegség progresszióját csökkenteni.

Hol tart a szaruhártya endothel-diszfunkció gyógyítása?

A szaruhártya endothelium-diszfunkciója miatt végzett keratoplasztika az utóbbi 15 évben szédületes fejlődést mutat. A Descemet hártya-endothelium réteg szelektív cseréjére az eredeti refrakciót és a szaruhártya architektúráját nagyfokban megtartó, a korábbiaknál biztonságosabb, gyorsabb rehabilitációt és magasabb betegelégedettséget nyújtó eljárásokat fejlesztettek ki.

Közgyűlési jegyzőkönyv Közgyűlési jegyzőkönyv

Dr. Vámosi Péter megnyitotta a közgyűlést, megállapította annak határozatképességét, miután a korábban, március 18-ra összehívott közgyűlés a megjelentek csekély száma miatt határozatképtelen volt. Ezután megválasztották a jegyzőkönyvvezetőt, a jegyzőkönyv-hitelesítőket, valamint a szavazatszámláló bizottságot.

Remembering our fellow member and friend Dániel Vörösmarthy Remembering our fellow member and friend Dániel Vörösmarthy

It is with great sadness that we inform you of the passing of Dániel Vörösmarthy, MD, DSc, our friend, mentor, colleague and icon of ophthalmology in Hungary, on 19 January 2019. Dániel Vörösmarthy was born in Komádi (Hungary) in 1929, studied medicine and received his MD degree in 1954 at the Medical University of Debrecen, Hungary. He started his career at the Department of Ophthalmology at the same university as a pupil of Professor Aladár Kettesy.

Speciális intraokuláris műlencsék időskori makula degenerációban szenvedő betegek látásminőségének javítására Speciális intraokuláris műlencsék időskori makula degenerációban szenvedő betegek látásminőségének javítására

A Graefes Archives Clinical Experimental Ophthalmology folyóiratban megjelent közleményben a szerzők egy nagyon informatív és hasznos összefoglaló cikkben foglalták össze azon információkat, amelyek a jelenlegi szemészeti piacon elérhető száraz AMD esetén alkalmazott speciális intraokuláris lencsékkel kapcsolatban megjelentek.

A mesterséges intelligencia és a szemészet

Marvin Minsky (1927-2016), a konfokális mikroszkópia kifejlesztője, a „mesterséges intelligencia atyja”-ként is ismert. A mesterséges intelligencia a számítógép képessége arra, hogy olyan feladatokat oldjon meg, amihez egyébként emberi intelligencia kell(ene).

<< < 1 2 3 4 5 > >>
46 találat 5 oldalon