Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!

Hadd kezdjem azzal, hogy megköszönjem mindenkinek a bizalmát, aki szavazatával megtisztelt a 2016. évi SHIOL kongresszuson lezajlott vezetőség-választáson.

Mint új elnöknek, úgy gondolom, nem kell megváltanom a világot, mert egy olyan virágzó, nagy hagyományokkal rendelkező társaság vezetését kell átvennem az elkövetkező 3 évre, ahol nincsenek komoly működési problémák. Ugyanakkor, változik a világ, és bizonyos dolgok „finomhangolására”, újragondolására szükség van és bizonyára szükség lesz a jövőben is.

A közeli és intermedier vízus, illetve az akkomodáció vizsgálati módszerei

A Survey of Ophthalmology folyóirat 2019. január-februári számában megjelent közleményben a szerzők összefoglalják a közeli és intermedier vízus, illetve az akkomodáció vizsgálatának módszereit, majd a klinikai kutatások összehasonlíthatósága érdekében ajánlást fogalmaznak meg. /p>

In memoriam - Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel In memoriam - Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel

Nemrég tudtuk meg a szomorú hírt, hogy az SHIOL alapító elnöke, Vörösmarthy professzor úr, mindannyiunk Dani bácsija visszaadta lelkét Teremtőjének. Futó főorvos úrral beszélgettem a minap. Ő fogalmazta meg nagyon találóan, hogy aki ma Magyarországon műlencsét ültet be, az valahol mind Dani bácsi tanítványa. Vagy úgy, hogy közvetlenül tőle tanulta a technikát vagy valamelyik tanítványától.

A phacoemulsificatio szerepe a glaukoma kezelésében

A Survey of Ophthalmology folyóiratban 2018. szeptemberében metaanalízis jelent meg a phacoemulsificatio szerepéről a glaukoma terápiájában. A glaukoma világméretekben a vakság második leggyakoribb oka. Bár a glaukomát nem mindig kíséri az intraocularis nyomás emelkedése, napjainkban a szemnyomás csökkentése az egyetlen bizonyított beavatkozás, amely képes a betegség progresszióját csökkenteni.

Reziduális astigmia okai tórikus műlencse implantációt követően – eredmények egy online műlencse kalkulátor adatainak felhasználásával

Noha a tórikus műlencsék elterjedése nagy előrelépést jelentett az astigmia szürkehályogműtét során történő kezelésében, bizonyos esetekben mégis számolnunk kell reziduális astigmiával a műtét után. Korábbi eredmények alapján a műtétet követően az esetek 80%-ában sikerül 0,50 dioptria (D), vagy annál kisebb mértékű reziduális astigmiát elérni.

Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak! Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak!

2018. október 12-13 között Milánóban rendezték a " VIDEO CATARATTA REFRATTIVA-2018 " kongresszust, melynek szervezője immár több mint 30 éve Lucio Buratto. A kétnapos kongresszuson csak felkért előadók szerepeltek, akik szürkehályog és refraktív sebészeti eljárásokról, érdekes, tanulságos esetekről szóló előadásokat mutattak be, majd ezeket megvitatták.

Remembering our fellow member and friend Dániel Vörösmarthy Remembering our fellow member and friend Dániel Vörösmarthy

It is with great sadness that we inform you of the passing of Dániel Vörösmarthy, MD, DSc, our friend, mentor, colleague and icon of ophthalmology in Hungary, on 19 January 2019. Dániel Vörösmarthy was born in Komádi (Hungary) in 1929, studied medicine and received his MD degree in 1954 at the Medical University of Debrecen, Hungary. He started his career at the Department of Ophthalmology at the same university as a pupil of Professor Aladár Kettesy.

Speciális intraokuláris műlencsék időskori makula degenerációban szenvedő betegek látásminőségének javítására Speciális intraokuláris műlencsék időskori makula degenerációban szenvedő betegek látásminőségének javítására

A Graefes Archives Clinical Experimental Ophthalmology folyóiratban megjelent közleményben a szerzők egy nagyon informatív és hasznos összefoglaló cikkben foglalták össze azon információkat, amelyek a jelenlegi szemészeti piacon elérhető száraz AMD esetén alkalmazott speciális intraokuláris lencsékkel kapcsolatban megjelentek.

A mesterséges intelligencia és a szemészet

Marvin Minsky (1927-2016), a konfokális mikroszkópia kifejlesztője, a „mesterséges intelligencia atyja”-ként is ismert. A mesterséges intelligencia a számítógép képessége arra, hogy olyan feladatokat oldjon meg, amihez egyébként emberi intelligencia kell(ene).

Műlencse posztoperatív helyzetének meghatározása a csarnokmélység intraoperatív optikai koherencia tomográfiás mérésével

A szerzők a Journal of Cataract and Refractive Surgery folyóirat 2018 novemberi számában megjelent közleményben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az intraoperatív OCT mérésekkel javítható-e a műlencse posztoperatív helyzetének kiszámítása, így a biometria pontossága.

Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról

Az idei ESCRS számos kisebb-nagyobb újdonsággal szolgált, valamint néhány jó összefoglaló előadást is hallhattunk egy-egy témakörben. Az idén először hangzott el ún. ESCRS Heritage Lecture, amiből szeretnének hagyományt teremteni. Ez utóbbi esemény első meghívott előadója a német Thomas Neuhann volt, aki hihetetlen szerénységgel mesélte el a nevéhez fűződő folyamatos, köralakú tokszakítás (közhasználatú nevén ccc vagy egyszerűen csak capsulorhexis) ...

<< < 1 2 3 4 > >>
31 találat 4 oldalon