A SHIOL kongresszus fő témái

Dr. Vámosi Péter a SHIOL Társaság elnöke beszámolt az idei SHIOL kongresszus fő témáiról: a szemfelszín betegségeinek hatása cataracta és refrakter sebészeti műtétekre, a pseudoexfoliatio és a biometria voltak az idei kongresszus kiemelt kérdéskörei. Az élő műtéti közvetítések különlegesen sikeresek voltak: még soha nem volt ennyire széles spektruma a felvonultatott műtéteknek.

A tórikus műlencsék tervezése A tórikus műlencsék tervezése

A tórikus műlencsék tervezésének fő lépései a műlencse szférikus dioptria értékének, majd a tóricitás értékének meghatározása. Ez utóbbinál különböző tengelyekben le kell mérnünk a szem szaruhártyájának törőerejét. Az adatokat műlencse kalkulátorokba kell bevinni. A műlencse tervezésénél a mesterséges intelligenciarendszerek nagy segítséget nyújtanak, a műtétek így akár 85-90%-ban sikeresek lehetnek.

A pseudoexfoliációs szindróma A pseudoexfoliációs szindróma

A pseudoexfoliációs szindróma a szemműtétek kapcsán jelent nehézséget. Nem tágul jól a pupilla, emiatt a szürkehályog-műtét elvégzése nehezített. A legfontosabb a műtét előtti megfelelő előkészítés: kellő mennyiségű pupillatágító csepp, NSAID adása szükséges. Számítani kell arra is, hogy a zonulák gyengesége miatt a szemlencse sem lesz stabil, ennek kivédésére is sok eszköz áll rendelkezésre.

<< < 1 > >>
2 találat 1 oldalon