Femtolézer alkalmazása a szemészetben 2015-07-13

A femtolézer technológia napjainkban egyre szélesebb körben tért hódít. Nagy Zoltán Zsolt professzor elmondta, hogy mind a szaruhártya, mind a szemlencse műtéteinél használható, hatékony és biztonságos módszer. A femtolézeres eljárások során valamennyire emelkedik a csarnokvíz prosztaglandin tartalma, ami komplikációkhoz vezethet, de ha 1 nappal a műtét előtt NSAID szemcseppel kezeljük a beteget, akkor ez kivédhető.

Szekunder műlencse implantációk Szekunder műlencse implantációk

A SHIOL kongresszuson Vámosi Péter főorvos előadásában a szekunder műlencse beültetések terén szerzett 10 éves tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy a technika fejlődésének köszönhetően a szemészek ma már bátrabban alkalmazzák ezt a műtétet, ha decentrálódott vagy rossz dioptriával beültetett műlencsét kell kicserélni.

Nehéz műtéti szituációk Nehéz műtéti szituációk

A legtöbb ember a sikeres műtéteiről számol be egy kongresszuson, ugyanakkor a hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy vannak olyan nehéz műtéti szituációk, amik megismerése tanulságul szolgálhat. Ezen cél érdekében szervezik meg évek óta Biró Zsolt professzor vezetésével a SHIOL kongresszuson azt a szekciót, ahol nehéz műtéti szituációk megoldási lehetőségeit elemzik.

A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője

A szürke hályog és refraktív sebészet területén végzett kimagasló szakmai munkássága elismeréseként Ratkay Imola SHIOL Emlékérmet kapott, amit Balatonalmádiban, a társaság éves kongresszusán vehetett át. A szemész főorvosnő az 1988-ban alakult excimer lézeres kutatócsoportban kezdett foglalkozni a lézer szemészeti alkalmazásával, ami mára nélkülözhetetlenné vált ezen a szakterületen.

Hasznos szakmai együttlét

 A SHIOL kongresszus szervezésében oroszlánrészt vállalt Kerényi Ágnes főorvosnő a rendezvény kapcsán a nagyon izgalmasra sikerült "life surgery" kurzust és az azt követő kerekasztal beszélgetést emelte ki, de beszélt a munkacsoportjuk által a kongresszusra hozott témákról is. A kongresszuson ugyancsak érdeklődésre számot tartó volt az esetismertetések szekció és a meghirdetett videóverseny is.

Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei

 Ma a betegek jobban szeretnének látni a szürke hályog műtét után, mint bármikor előtte, ahogy láttak – mondta Vogt Gábor főorvos a SHIOL Kongresszuson. A korszerű műlencsék jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy – bizonyos keretek között – a korábban meglevő fénytörési hibákat is korrigálni lehessen. A megfelelő műlencse kiválasztása pontos tervezést igényel.

Műlencsék és műtéti berendezések Műlencsék és műtéti berendezések

A SHIOL Kongresszus programjában szereplő "Műlencsék és műtéti berendezések" címet viselő szekció kapcsán Őri Zsolt főorvos elmondta, hogy manapság a szürke hályog műtétekhez használt sok új gép és berendezés segíti az operáló orvost, Bátor György főorvos pedig a betegek igényeit mind jobban kiszolgáló modern műlencsékről beszélt.

Így indult a femtolézer kutatás Így indult a femtolézer kutatás

A femtolézer eljárás kifejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Juhász Tibor fizikus professzor a Kaliforniai Irvine Egyetemről látogatott haza, mivel a SHIOL tiszteletbeli tagjává választotta a lézerfény jegyében megtartott kongresszusán. Amint az a kutatás izgalmas mozzanatait felelevenítő előadás során elhangzott, a fejlesztés sikerének a kulcsa a mérnökök és az orvosok közös csapatmunkájában rejlett.

<< < 1 > >>
7 találat 1 oldalon