Szekunder műlencse implantációk Szekunder műlencse implantációk

A SHIOL kongresszuson Vámosi Péter főorvos előadásában a szekunder műlencse beültetések terén szerzett 10 éves tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy a technika fejlődésének köszönhetően a szemészek ma már bátrabban alkalmazzák ezt a műtétet, ha decentrálódott vagy rossz dioptriával beültetett műlencsét kell kicserélni.

Nehéz műtéti szituációk Nehéz műtéti szituációk

A legtöbb ember a sikeres műtéteiről számol be egy kongresszuson, ugyanakkor a hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy vannak olyan nehéz műtéti szituációk, amik megismerése tanulságul szolgálhat. Ezen cél érdekében szervezik meg évek óta Biró Zsolt professzor vezetésével a SHIOL kongresszuson azt a szekciót, ahol nehéz műtéti szituációk megoldási lehetőségeit elemzik.

A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője

A szürke hályog és refraktív sebészet területén végzett kimagasló szakmai munkássága elismeréseként Ratkay Imola SHIOL Emlékérmet kapott, amit Balatonalmádiban, a társaság éves kongresszusán vehetett át. A szemész főorvosnő az 1988-ban alakult excimer lézeres kutatócsoportban kezdett foglalkozni a lézer szemészeti alkalmazásával, ami mára nélkülözhetetlenné vált ezen a szakterületen.

Folyamatos fejlődés

A SHIOL kongresszus nyitó plenáris ülésén a társaság elnöke, Nagy Zoltán Zsolt professzor a számok tükrében mutatta be, hogy milyen fejlődés történt az elmúlt években a hazai szemészet területén. A hályogmûtétek száma évi 80.000 fölé emelkedett, ami közelít a fejlett nyugat-európai országok statisztikájához. A mûtétek egyre inkább a nagyobb intézményekben koncentrálódnak, ahol a nagyobb gyakorlottság kevesebb szövődményt eredményez.  

A femtolézerek szerepe a szem sebészeti beavatkozásaiban – tudományos ülés A femtolézerek szerepe a szem sebészeti beavatkozásaiban – tudományos ülés

2015. június 15-én szeretettel várunk minden érdeklődő Kolléganőt és Kollégát a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermébe, ahol a "Fény nemzetközi éve" programsorozat keretén belül részt vehetnek "A femtolézerek szerepe a szem sebészeti beavatkozásaiban" tudományos ülésen

Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei

 Ma a betegek jobban szeretnének látni a szürke hályog műtét után, mint bármikor előtte, ahogy láttak – mondta Vogt Gábor főorvos a SHIOL Kongresszuson. A korszerű műlencsék jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy – bizonyos keretek között – a korábban meglevő fénytörési hibákat is korrigálni lehessen. A megfelelő műlencse kiválasztása pontos tervezést igényel.

Műlencsék és műtéti berendezések Műlencsék és műtéti berendezések

A SHIOL Kongresszus programjában szereplő "Műlencsék és műtéti berendezések" címet viselő szekció kapcsán Őri Zsolt főorvos elmondta, hogy manapság a szürke hályog műtétekhez használt sok új gép és berendezés segíti az operáló orvost, Bátor György főorvos pedig a betegek igényeit mind jobban kiszolgáló modern műlencsékről beszélt.

Így indult a femtolézer kutatás Így indult a femtolézer kutatás

A femtolézer eljárás kifejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Juhász Tibor fizikus professzor a Kaliforniai Irvine Egyetemről látogatott haza, mivel a SHIOL tiszteletbeli tagjává választotta a lézerfény jegyében megtartott kongresszusán. Amint az a kutatás izgalmas mozzanatait felelevenítő előadás során elhangzott, a fejlesztés sikerének a kulcsa a mérnökök és az orvosok közös csapatmunkájában rejlett.

Hasznos szakmai együttlét

 A SHIOL kongresszus szervezésében oroszlánrészt vállalt Kerényi Ágnes főorvosnő a rendezvény kapcsán a nagyon izgalmasra sikerült "life surgery" kurzust és az azt követő kerekasztal beszélgetést emelte ki, de beszélt a munkacsoportjuk által a kongresszusra hozott témákról is. A kongresszuson ugyancsak érdeklődésre számot tartó volt az esetismertetések szekció és a meghirdetett videóverseny is.

Immár másodszor ad helyszínt Balatonalmádi a SHIOL kongresszusnak

Immár másodszor ad helyszínt Balatonalmádi a SHIOL kongresszusnak. A Fény Évében a Balaton veri vissza ránk a fényt, a meleget és a nyugalmat. Jó lenne, ha ez utóbbit csak az intellektuális izgalom bontaná meg. Csütörtök déltájban izgalmasnak ígérkező élő szemsebészeti közvetítést szponzorál a Medicontur és az OPC Kft. Ragyogó operatőrök segítségével élhetünk át érdekes műtéteket, amelyek során modern műtéti berendezéseket és műlencséket ...

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
55 találat 6 oldalon