Femtolézer alkalmazása a szemészetben Femtolézer alkalmazása a szemészetben

A femtolézer technológia napjainkban egyre szélesebb körben tért hódít. Nagy Zoltán Zsolt professzor elmondta, hogy mind a szaruhártya, mind a szemlencse műtéteinél használható, hatékony és biztonságos módszer. A femtolézeres eljárások során valamennyire emelkedik a csarnokvíz prosztaglandin tartalma, ami komplikációkhoz vezethet, de ha 1 nappal a műtét előtt NSAID szemcseppel kezeljük a beteget, akkor ez kivédhető.

Corneális implantátum presbyopiában szenvedőknek Corneális implantátum presbyopiában szenvedőknek

Az FDA (amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság) 2015 áprilisában befogadta az első corneális látásjavító implantátumot szelektált, presbyopiában szenvedő betegek számára.

Szekunder műlencse implantációk Szekunder műlencse implantációk

A SHIOL kongresszuson Vámosi Péter főorvos előadásában a szekunder műlencse beültetések terén szerzett 10 éves tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy a technika fejlődésének köszönhetően a szemészek ma már bátrabban alkalmazzák ezt a műtétet, ha decentrálódott vagy rossz dioptriával beültetett műlencsét kell kicserélni.

Műlencsék és műtéti berendezések Műlencsék és műtéti berendezések

A SHIOL Kongresszus programjában szereplő "Műlencsék és műtéti berendezések" címet viselő szekció kapcsán Őri Zsolt főorvos elmondta, hogy manapság a szürke hályog műtétekhez használt sok új gép és berendezés segíti az operáló orvost, Bátor György főorvos pedig a betegek igényeit mind jobban kiszolgáló modern műlencsékről beszélt.

Így indult a femtolézer kutatás Így indult a femtolézer kutatás

A femtolézer eljárás kifejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Juhász Tibor fizikus professzor a Kaliforniai Irvine Egyetemről látogatott haza, mivel a SHIOL tiszteletbeli tagjává választotta a lézerfény jegyében megtartott kongresszusán. Amint az a kutatás izgalmas mozzanatait felelevenítő előadás során elhangzott, a fejlesztés sikerének a kulcsa a mérnökök és az orvosok közös csapatmunkájában rejlett.

Szürkehályog-műtéteknél alkalmazott bromfenac kezelés

A sikeres szürkehályog-műtét során nem elég a jól tervezett lencse szakszerű beültetése, ha­nem gondoskodni kell a beavatkozást követő gyulladás és fájdalom csillapításáról, illetve a poszt­operatív szövődmények kockázatának csökkentéséről is. Ebben hatékony segítséget jelent a nem szteroid szerek közé tartozó bromfenac tartalmú szemcsepp alkalmazása. A Balatonalmádiban megrendezett SHIOL kongresszuson a Bausch+Lomb szimpóziumán a készítménnyel ...

Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei Refrakciós hibák korrigálási lehetőségei

 Ma a betegek jobban szeretnének látni a szürke hályog műtét után, mint bármikor előtte, ahogy láttak – mondta Vogt Gábor főorvos a SHIOL Kongresszuson. A korszerű műlencsék jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy – bizonyos keretek között – a korábban meglevő fénytörési hibákat is korrigálni lehessen. A megfelelő műlencse kiválasztása pontos tervezést igényel.

Nehéz műtéti szituációk Nehéz műtéti szituációk

A legtöbb ember a sikeres műtéteiről számol be egy kongresszuson, ugyanakkor a hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy vannak olyan nehéz műtéti szituációk, amik megismerése tanulságul szolgálhat. Ezen cél érdekében szervezik meg évek óta Biró Zsolt professzor vezetésével a SHIOL kongresszuson azt a szekciót, ahol nehéz műtéti szituációk megoldási lehetőségeit elemzik.

A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője A szemészeti lézerkezelés hazai úttörője

A szürke hályog és refraktív sebészet területén végzett kimagasló szakmai munkássága elismeréseként Ratkay Imola SHIOL Emlékérmet kapott, amit Balatonalmádiban, a társaság éves kongresszusán vehetett át. A szemész főorvosnő az 1988-ban alakult excimer lézeres kutatócsoportban kezdett foglalkozni a lézer szemészeti alkalmazásával, ami mára nélkülözhetetlenné vált ezen a szakterületen.

Folyamatos fejlődés

A SHIOL kongresszus nyitó plenáris ülésén a társaság elnöke, Nagy Zoltán Zsolt professzor a számok tükrében mutatta be, hogy milyen fejlődés történt az elmúlt években a hazai szemészet területén. A hályogmûtétek száma évi 80.000 fölé emelkedett, ami közelít a fejlett nyugat-európai országok statisztikájához. A mûtétek egyre inkább a nagyobb intézményekben koncentrálódnak, ahol a nagyobb gyakorlottság kevesebb szövődményt eredményez.  

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
58 találat 6 oldalon