Meghívó jubileumi ünnepségre

2016. október 14-én a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza és a Szemészeti Osztály köszönti Dr. Deák György Főorvos Urat 75. születésnapja és a Honvédkórházban eltöltött 50. éves jubileuma alkalmából.

Benyomások az ESCRS kongresszusról (Koppenhága, 2016)

Több előadás kapcsán is megerősítést nyert, hogy a femtosec lézerrel operáló cataracta sebészek közül a legtöbben capsulorhexis készítésére használják a lézert. Minden bizonnyal több szemsebész végezne asszisztált cappsulorhexist, ha a módszer költséghatékonyabb, és ilyen módon többek számára hozzáférhető lenne. Ebbe az irányba tett lépésként fogható fel két új tokhasítási technika, ami feltűnt a horizonton.

Fejlődés a műlencse implantációk terén Fejlődés a műlencse implantációk terén

Vámosi Péter főorvos a Magyar Szemorvostársaság kongresszusán munkája elismeréseként Alberth Béla érmet vehetett át. Mint elmondta, különleges kapcsolat fűzi a volt professzorához, akinek kezdetben a keze alatt dolgozott, később pedig a kezelőorvosa lett. A főorvos kongresszusi előadásának témája a szekunder műlencse implantációk 10 éves visszatekintése volt.

Kétoldalú a nemzetközi együttműködés: mit adunk mi a tudománynak? Kétoldalú a nemzetközi együttműködés: mit adunk mi a tudománynak?

Nagy Zoltán Zsolt professzor úr arról nyilatkozott a SHIOL 2016. évi Kongresszusán, hogy milyen tapasztalatokat szerzett munkacsoportja a multifokális műlencsék beültetésével. Kiemelte még, hogy milyen fontos a nemzetközi együttműködés befolyása munkájukra és kitért a magyar fejlesztések jelentős nemzetközi szerepére is.

Multifokális műlencse beültetésével szerzett tapasztalatok Multifokális műlencse beültetésével szerzett tapasztalatok

Kovács Illés adjunktus úr kérdésünkre a kappa-szög változásainak vizsgálatáról szólt multifokális műlencse beültetést követően. Elmondása szerint klinikai kutatásaik során szerzett tapasztalataik a jövőbeli fejlesztéseket is befolyásolják majd, tovább növelve a betegek műtétet követő megelégedettségét.

Gyakori kórképek – korszerű kezelések

A macula degeneráció és a szürkehályog gyakran előforduló szemészeti kórképek. A Magyar Szem­or­vos­társaság kongresszusán a Polytech Hun­ga­ria Kft. által támogatott szimpóziumon Biró Zsolt üléselnökletével e két kórkép kezeléséhez kapcsolódó egy-egy előadás hangzott el.

Gondolatok az ESCRS 2016-os kongresszusáról

A koppenhágai ESCRS kongresszus alatt egyszerre több helyszínen, különböző témákban zajlottak az előadások és szimpóziumok. A választás így igen szubjektív volt; a teljességet nélkülözve néhány téma köré csoportosítottam gondolataimat.

"A zárt zug és a lencse" SHIOL zárószimpózium 2016, Siófok

Moderátor: Kerényi Ágnes, Sziklai Pál Előadások: Sziklai Pál -Primer zárt zug betegség, felosztás, klinikum, pathomechanizmus; Vámosi Péter - A primer zárt zug kezelése; Cseke István - A szürkehályog műtét nehézségei primer zárt zug esetén; Vogt Gábor - Video szemelvények primer zárt zug mellett végzett szürkehályog műtétekről; Kerényi Ágnes - Malignus glaukóma

Különleges esetek bemutatása videofilmek segítségével Különleges esetek bemutatása videofilmek segítségével

Biró Zsolt professzor úr a veleszületett és gyermekkori szürkehályog műtéti megoldásairól számolt be részletesen, különös tekintettel az életkor befolyására a műtét időpontjára és a gyermek fejlődésére való kihatásokra. Kitért a ritka, speciális esetek műtéti megoldásáról bemutatott képi demonstráció és az előidézett diszkusszió fontosságára is.

Speciális katarakta esetek és sebészeti megoldások Speciális katarakta esetek és sebészeti megoldások

Vogt Gábor főorvos urat többek között arról kérdeztük, miért nagyon fontos feladat a posztoperatív endophthalmitis megelőzése. Elmondta, hogy a fertőzés vaksághoz is vezethet, de a betegek nemzetközileg egységesített módszerekkel való kezelésével minimalizálható a fertőzés kialakulása. Arról is beszámolt, hogy hogyan változott az elmúlt években a katarakta polaris posterior műtéti megoldása, különös tekintettel a hátsó tokszakadás kockázatára. Kitért ...

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
61 találat 7 oldalon