Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!

Hadd kezdjem azzal, hogy megköszönjem mindenkinek a bizalmát, aki szavazatával megtisztelt a 2016. évi SHIOL kongresszuson lezajlott vezetőség-választáson.

Mint új elnöknek, úgy gondolom, nem kell megváltanom a világot, mert egy olyan virágzó, nagy hagyományokkal rendelkező társaság vezetését kell átvennem az elkövetkező 3 évre, ahol nincsenek komoly működési problémák. Ugyanakkor, változik a világ, és bizonyos dolgok „finomhangolására”, újragondolására szükség van és bizonyára szükség lesz a jövőben is.

A phacoemulsificatio szerepe a glaukoma kezelésében

A Survey of Ophthalmology folyóiratban 2018. szeptemberében metaanalízis jelent meg a phacoemulsificatio szerepéről a glaukoma terápiájában. A glaukoma világméretekben a vakság második leggyakoribb oka. Bár a glaukomát nem mindig kíséri az intraocularis nyomás emelkedése, napjainkban a szemnyomás csökkentése az egyetlen bizonyított beavatkozás, amely képes a betegség progresszióját csökkenteni.

Reziduális asztigmia okai tórikus műlencse implantációt követően – eredmények egy online műlencse kalkulátor adatainak felhasználásával

Noha a tórikus műlencsék elterjedése nagy előrelépést jelentett az astigmia szürkehályogműtét során történő kezelésében, bizonyos esetekben mégis számolnunk kell reziduális astigmiával a műtét után. Korábbi eredmények alapján a műtétet követően az esetek 80%-ában sikerül 0,50 dioptria (D), vagy annál kisebb mértékű reziduális astigmiát elérni.

Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak! Gratulálunk Biró Zsolt Professzor Úrnak!

2018. október 12-13 között Milánóban rendezték a " VIDEO CATARATTA REFRATTIVA-2018 " kongresszust, melynek szervezője immár több mint 30 éve Lucio Buratto. A kétnapos kongresszuson csak felkért előadók szerepeltek, akik szürkehályog és refraktív sebészeti eljárásokról, érdekes, tanulságos esetekről szóló előadásokat mutattak be, majd ezeket megvitatták.

Felhívás: Tórikus műlencse beültethetősége

Amint azt bizonyára tudják, az Egészségügyi Közlöny július eleji számában megjelent, hogy új műtétes beavatkozás végezhető: „Szürkehályog-műtét phacoemulsificatióval és tórikus műlencse-beültetéssel”, amiért emelt összegű térítést kap a műtétet elvégző intézmény. Sok bizonytalanság maradt ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy miként kell pontosan lejelenteni az új műtéttípust.

Keratoplasztika és asztigmia Keratoplasztika és asztigmia

Módis László Professzor Úr az asztigmia és keratoplasztika kapcsolatáról tartott előadást. Az interjúban hallhatunk az asztigmia kialakulásának okairól, befolyásoló tényezőiről, valamint a kialakult asztigmia esetén a lehetséges beavatkozásról.

A mesterséges intelligencia és a szemészet

Marvin Minsky (1927-2016), a konfokális mikroszkópia kifejlesztője, a „mesterséges intelligencia atyja”-ként is ismert. A mesterséges intelligencia a számítógép képessége arra, hogy olyan feladatokat oldjon meg, amihez egyébként emberi intelligencia kell(ene).

Műlencse posztoperatív helyzetének meghatározása a csarnokmélység intraoperatív optikai koherencia tomográfiás mérésével

A szerzők a Journal of Cataract and Refractive Surgery folyóirat 2018 novemberi számában megjelent közleményben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az intraoperatív OCT mérésekkel javítható-e a műlencse posztoperatív helyzetének kiszámítása, így a biometria pontossága.

Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról Beszámoló a 2018. évi ESCRS kongresszusról

Az idei ESCRS számos kisebb-nagyobb újdonsággal szolgált, valamint néhány jó összefoglaló előadást is hallhattunk egy-egy témakörben. Az idén először hangzott el ún. ESCRS Heritage Lecture, amiből szeretnének hagyományt teremteni. Ez utóbbi esemény első meghívott előadója a német Thomas Neuhann volt, aki hihetetlen szerénységgel mesélte el a nevéhez fűződő folyamatos, köralakú tokszakítás (közhasználatú nevén ccc vagy egyszerűen csak capsulorhexis) ...

MEGHÍVÓ: Ismételt közgyűlés 2018. június 2. MEGHÍVÓ: Ismételt közgyűlés 2018. június 2.

Az ismételt közgyűlés időpontja: 2018. június 2. 11 óra. Az ismételt közgyűlés helye: Szeged, Ady tér 10., SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Nagyelőadó.

Szakmai elismerés Szakmai elismerés

Professor Oliver Findlt érte a megtiszteltetés, hogy idén a SHIOL tiszteletbeli tagjává választották. Az interjúban többek között hallhatjuk, hogy mit jelent ez számára, illetve a kongresszuson tartott előadása kapcsán az intraokuláris műlencsék világába is betekintést nyerhetünk.

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
58 találat 6 oldalon